Bulletin mediálního vzdělávání Březen 2020

Vydáno: 3 minuty čtení

Březen 2020

Milí vyučující, 

vítáme Vás u březnového Bulletinu. Od toho únorového se v souvislosti s šířením koronaviru odehrálo mnoho výrazných změn včetně uzavření škol. Na vzniklou situaci se v JSNS snažíme reagovat. Upravujeme naše vzdělávací materiály, aby se s nimi dalo pracovat i mimo prostředí škol – abyste s nimi mohli pracovat v rámci distanční výuky a aby s nimi mohli doma pracovat také rodiče. Na našem portálu jsme otevřeli k volnému využití všech 275 audiovizuálních lekcí spolu s více než 1150 výukovými materiály, 40 lekcí se týká mediálního vzdělávání. Lekce je možné filtrovat podle tématu, délky filmu a věku diváka skrze funkci podrobné vyhledávání.
 
Každý den také přinášíme na stránce  JSNS.CZ/online-vyukatipy a doporučení, jak s našimi materiály pracovat na dálku. Mediální vzdělávání je jedno z pěti hlavních témat, dalšími jsou pak: moderní československé dějiny, lidská práva a globální rozvojové vzdělávání, sociální problematika a životní prostředí. Tyto tipy na online výuku jsou dále členěny podle doporučeného věku žáků: I. stupeň ZŠ, II. stupeň ZŠ a střední školy.
 
Pandemie COVID-19 jsou plná média. Zároveň se v souvislosti s koronavirem objevuje mnoho neověřených informací, zdraví ohrožujících hoaxů nebo konspiračních teorií. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus řekl už 15. února: „Nebojujeme jen proti epidemii, bojujeme proti infodemii.“
 
Soustředit se na rozvoj mediální gramotnosti žáků, učit je umět posuzovat důvěryhodnost jednotlivých mediálních sdělení, je jedna z těch nejdůležitějších činností, kterým se můžeme v těchto časech věnovat. V Bulletinu nabízíme tipy, jak na to.
 
Za tým mediálního vzdělávání Jednoho světa na školách Vám přejí příjemné čtení a pevné zdraví
Kateřina Šafářová, koordinátorka projektu Mediální vzdělávání
Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu JSNS.CZ