Bulletin mediálního vzdělávání listopad 2019

Vydáno: 2 minuty čtení

listopad 2019

Milí vyučující, 
 
veřejnoprávní média mají v českém mediálním systému specifické postavení. O jejich roli ve společnosti budou příští týden debatovat hosté panelové debaty na konferenci (Naše) veřejnoprávní média. Pokud nemůžete být 3. 12. v Doxu s námi a téma Vás zajímá, sledujte živý stream debaty
 
Většina české populace si nevěří, že dokáže najít a rozpoznat spolehlivé informace. To je jeden z hlavních závěrů nové analýzy mapující mediální gramotnost dospělých Čechů, kterou představila organizace Transitions.
 
Rozlišit důvěryhodná sdělení založená na faktech od těch, která jsou založená na lžích nebo polopravdách, není vůbec snadné. Nejde jen o to, že je mediálních sdělení ohromné množství, větší potíží je, že většina lidí neví, podle jakých kritérií jejich důvěryhodnost posuzovatV Jednom světě na školách nabízíme jako pomocníka metodiku "5 klíčových otázek", kterou představujeme v pořadu Kovyho mediální ring.
 
 
V prvním díle se populární youtuber Kovy ptá mimo jiné na to, kdo jednotlivá média vlastní. Vlastnictví médií je tématem listopadového Bulletinu. V rubrice Doporučujeme píšeme o tom, že PPF Petra Kellnera koupila televizi Nova, a sdílíme tip na knihu, která shrnuje, jak se vlastnictví tuzemských médií a jejich celková kondice vyvíjely v posledních 30 letech.
 
Za tým mediálního vzdělávání Jednoho světa na školách Vám přejí příjemné čtení
Kateřina Šafářová, koordinátorka projektu Mediální vzdělávání
Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu JSNS.CZ 
 
Zdroj: Bulletin JSNS.cz - listopad 2019