Brána k druhým – nejen soutěž, ale také životní postoj

Vydáno: 2 minuty čtení

V Národním technickém muzeu v Praze se v pátek 14. prosince ve 14 hodin uskuteční závěrečné setkání 7. ročníku soutěže Brána k druhým. Organizátorem této soutěže je již pět let Národní institut pro další vzdělávání (NIDV). Jejím smyslem je poukazovat na to, že děti a mladí lidé, pokud mají správnou podporu dospělých, jsou schopní účinně pomáhat svému okolí a někdy i daleko mimo něj a zároveň inspirovat další kolektivy, aby se o něco takového také pokusily. V týmech, které na setkání přijedou z různých míst celé republiky, budou zastoupeny věkové kategorie od žáků 1. třídy až po čerstvé absolventy vysokých škol.

Právě uzavíraného 7. ročníku soutěže se zúčastnilo 27 týmů (dosud nejvyšší počet). Na závěrečné setkání jsou letos do Prahy v kategorii dětí pozvány čtyři týmy:

  • žáci 1. až 3. třídy školy Dr. Horáka z Prostějova, kteří mají bohatou celoroční činnost zaměřenou na setkávání se seniory; letos dokonce spolu s nimi vytvořili sborník,
  • děti ze střediska volného času TYMY v Holešově za sbírky ve prospěch deštných pralesů a osvětu s tím spojenou,
  • členové pionýrského tábornického oddílu Severka z Brna za příkladnou údržbu naučné stezky v Bohunicích,
  • děti z NNO Slyším, tedy čtu, z. s., které na velmi dobré úrovni nahrávají zajímavé texty pro nevidomé.

V kategorii dospělých byl pozván organizační tým studentů z celorepublikově známé iniciativy Milion chvilek pro demokracii a parta mladých lidí ze skautského oddílu ve Velkém Meziříčí, které se povedlo víkendovou kavárnou vydělat 160 tisíc korun na pomoc zdravotně postiženým.

Od roku 2012 se soutěže zúčastnilo už více než 130 zajímavých týmů dětí i mladých lidí: studentské samosprávy, přírodovědné kroužky, oddíly skautů, tomíků, pionýrů, ochránců přírody nebo brontosaurů, žáci pravidelně se setkávající se seniory, děti ze školních družin, Romové, kteří pomáhají těm, kteří opouštějí dětské domovy, i studenti, kteří pomáhali v Řecku či na Ukrajině nebo v rámci Demagog.cz poskytují české veřejnosti možnost ověřit si, jak je to s pravdivostí výroků našich politiků, mladí dospělí lidé, jimž není lhostejné, jak u nás vypadá veřejný život.

Řízení školy online

 

Zdroj: Tisková zpráva NIDV ze dne 4. prosince 2018