Bez strojařů to nepůjde

Vydáno: 2 minuty čtení

Svaz průmyslu a dopravy spolu s ministerstvem školství vyhlásily rok 2015 „Rokem průmyslu a technického vzdělávání“. Řadou akcí chtějí zlepšit image průmyslových podniků, řemesel, technických či učňovských oborů a zvýšit zájem dětí a studentů o vědu, fyziku nebo matematiku. Skvělá myšlenka, která by neměla zůstat nepovšimnutá. Fakulta strojní ČVUT v Praze se k ní připojuje a připravila Den otevřených dveří. Dveře se pro zájemce z řad možných budoucích studentů, ale i zájemců z veřejnosti, otevřou 11. února od 9 hodin v pražských Dejvicích.

Během celého dne bude pro účastníky připraven zajímavý program. Kromě prohlídky školy, laboratoří a praktických ukázek bude příležitost i pohovořit se studenty a vyučujícími. Zajímavou součástí dne bude i možnost si vyzkoušet přijímací testy na nečisto. Adepti si je vyplní a následně nechají vyhodnotit. Získají tak velice dobrý obraz jejich znalostí a možnost si je případně zavčas doplnit.

Každý návštěvník Dne otevřených dveří FS ČVUT tak získá jedinečné informace o studiu oboru, jenž tvoří okolo dvou třetin HDP České republiky. To je totiž skutečnost, která je veřejnosti poměrně málo známá. Strojaři jsou pro naši ekonomiku nepostradatelní a jejich potřebnost je, na rozdíl od mnoha jiných oborů, zcela nezpochybnitelná.  Studium strojních oborů zajistí každému absolventovi jistotu budoucího povolání a stálost zaměstnání. Děkan FS ČVUT v Praze prof. Michael Valášek k tomu dodává: „Naši absolventi jsou na pracovním trhu velmi žádaní, velké podniky postrádají šikovné lidi se znalostmi, které studiem u nás získají. Rozhodně se nemusí obávat, že by zůstali bez práce. Dokonce jsem přesvědčen, že bude o ně ze strany průmyslových podniků takový zájem, až budou muset řešit dilema, kterému z nich dát přednost. Myslím, že je na čase vážně hovořit o potřebě získávání mladých lidí, kterým se strojařina stane smyslem a náplní života, abychom si udrželi pověst průmyslové země“.