Babiš v Římě citoval Komenského. Výrok neexistuje a kontext neodpovídá, tvrdí experti

Vydáno: 2 minuty čtení

Při návštěvě Itálie, která se potýká s nelegální migrací, český premiér Andrej Babiš použil na podporu své protiimigrační politiky myšlenky Jana Amose Komenského.

Podle odborníků však jde o násilně spojené motivy z Komenského díla, které premiér vytrhl z kontextu. Sám Komenský odešel do exilu, a proto se nyní odborníci zamýšlí nad tím, do jaké míry je výrok českého premiéra v rozporu s jeho životem a myšlenkami. Výrokům premiéra Andreje Babiše se věnuje také komentátor Martin Fendrych ve svém článku, který zakončil silnou větou: "Babiš by se zřejmě taky rád stal "učitelem národů", učí kašlat na lidi v nouzi, nabízí řešení, která každý zná a která Evropa aplikuje. Prostě Babiš. Jestlipak zná Komenského poučku "Kdyby hlupáků nebylo, kde by se brala moudrost?"

Předloženému plánu pro řešení migrace Evropskou unií se věnuje i portál iRozhlas.cz: "První reakce v evropských médiích spíše jen informují, že český premiér požaduje, aby EU zastavila nelegální migraci, a že jeho návrhy se příliš nezaobírají. Nejspíš proto, že většina z jím navrhovaných opatření je už dávno v běhu, a západní novináři tudíž chápou, že jde spíš jen o další populistický výkřik dalšího politika ze zemí Visegrádu."

 

 

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/babis-podporil-svou-protimigracni-politiku-komenskeho-citate/r~59339e02ab7911e8b634ac1f6b220ee8/
Zdroj: https://nazory.aktualne.cz/komentare/z-babise-se-stava-ucitel-narodu-komensky/r~463bb44eab6d11e8acf3ac1f6b220ee8/
Zdroj: https://www.irozhlas.cz/komentare/pehe-komentar-babis-migrace-reseni-italie_1808300707_pla