Až se zase sejdeme ve škole

Vydáno: 2 minuty čtení

Už je to více než rok, kdy do našich životů přišla pandemie covid-19 a s ní vládní opatření v podobě distanční výuky a dalších omezení. Děti tráví většinu svého času doma, bez kamarádů a dalších aktivit, na které jsou zvyklé. Atmosféra je plná napětí, doma, ve zprávách a přináší s sebou spoustu stresu, obav a úzkostí. Proto jsme v rámci aplikace Zapojmevšechny.cz připravili video s tipy, jak na první setkání učitelů s dětmi po dlouhé době.

Přechod mezi distanční výukou a výukou ve škole se vyplatí nepodceňovat, děti i žáci by měli mít dost času na adaptaci. Vždyť mnohdy nevíme, co všechno museli zažívat! Proto je vhodné zvolit aktivity a přístupy, které tuto změnu usnadní.

V novém videu a podcastu aplikace Zapojmevšechny.cz rodinné terapeutky a poradkyně v mateřské a základní škole Tereza Berková a Sylvie Stretti představují svou příručku Až se sejdeme ve škole – krizový plán pro mateřské, základní a střední školy, která se může hodit všem učitelům. Poradí, jak uspořádat první třídnickou hodinu s dětmi. Seznámí vás také s tipy na další třídnické hodiny. V tomto období je totiž důležité mluvit s dětmi a žáky o tom, kde hledat zdroje pomoci, připomenout si pravidla ve třídě či ve škole, znovu společně budovat vztahy a učit se zacházet s dezinformacemi o pandemii onemocnění covid-19 ve virtuálním prostoru.

Více o terapeutkách i o metodice v odkazech.

Zdroj: NPI ČR