Autoevaluace

Vydáno: 2 minuty čtení

Správná autoevaluace přispěje k efektivnímu rozvoji každé školy. 

Důležité je aktivně hodnotit oblasti, které mají přímou souvislost se vzděláváním. Pravidla si škola stanoví ve školním vzdělávacím programu (tzv. ŠVP)

Evaluace může probíhat na úrovni školy či na úrovni třídy. Může ji provádět ředitelka školy, pedagogický sbor i každý jednotlivý pedagog. Ředitelka může vyhodnocovat nejen práci druhých, ale také svoji vlastní. Konkrétní kritéria pro vyhodnocování všech oblastí, které jsou předmětem evaluace, mohou být odvozena z požadavků na vzdělávání vyjádřených v rámcových vzdělávacích programech (tzv. RVP)

Má-li být evaluace skutečně funkční, je zapotřebí sbírat, zpracovávat a využívat informace pravidelně a systematicky. Jak? To Vám poradí PhDr. Mgr. Monika Puškinová ve své Pracovní situaci s názvem Hodnocení a evaluace.

Nezapomeňte postupem času evaluační systém školy upravovat. Jen tak bude skutečně vyhovující a funkční. 

Když si musíte být jistí

Konzultačního centra NÚV Vám zodpoví Vaše otázky týkající se RVP, ŠVP či metodické podpory. V rámci předplatného Řízení školy online naleznete odpovědi na Vaše otázky v Pracovních situacích, na Vaše povinnosti Vás upozorní Kalendář a navíc se můžete s odborným dotazem obrátit na naše autory. Stačí nám napsat email.

V rámci sekce Pracovní situace na Řízení školy online si můžete přečíst:

Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018

Chcete si Řízení školy online vyzkoušet, než si jej zakoupíte? Zaregistrujte se a po dobu 30 dní můžete využívat celý portál zdarma, jako kdybyste měli zakoupenou nejvyšší možnou verzi.