ÁMOS vision představí ve svém vysílání projekt Safezóna

Vydáno: 2 minuty čtení

V dubnu se spustil projekt Safezóna, který má za cíl pomáhat dětem a dospívajícím s duševními problémy. Od května Safezónu zařadí do vysílání i síť školních informačních center ÁMOS vision, a to na 277 základních i středních školách po celé ČR.

Řízení školy onlineSafezóna je nový projekt vytvořený komunitou Česko.Digital, který byl spuštěný v dubnu 2022. Jeho cílem je napomáhat dětem a dospívajícím s jejich duševními problémy, které se vinou pandemie za poslední dva roky zhoršily, podle údajů MZČR až o 30 %. Safezóna bude obsahovat 15 důležitých témat, například šikanu, poruchy příjmu potravy nebo osamělost. Děti si budou moci vybrat, který problém je trápí a přečíst si o něm důležité a ucelené informace a budou také schopné určit, zda potřebují kvalifikovanější pomoc. Součástí projektu jsou i pracovní listy, které mohou být využity při výuce a u některých témat jsou připravená i výuková videa.

ÁMOS vision projekt Safezóna přidá od května do svých digitálních informačních panelů na základních a středních školách, konkrétně se jedná o 277 škol. Díky tomu se děti k projektu dostanou snadno přímo z panelů v prostřední své školy. Budou si tak moci projekt vyzkoušet naživo, zvyknout si na něj a také si zde budou moci najít potřebnou pomoc a rady. Součástí aktivit pro školy je výroba spotů, které děti upozorní, s čím jim Safezóna může pomoci. V první fázi půjde o tři spoty, které se zaměřují na šikanu, kyberbezpečí a poruchy příjmu potravy. Tyto spoty se budou promítat v infocentrech ve vysílací zóně od poloviny května. A také připravuje kvíz zaměřený na Safezónu. Ten bude dostupný dětem a dospívajícím v interaktivní zóně a představí projekt hravou formou.

S projektem Safezóna spolupracuje několik dalších společností a organizací. Garanty některých kategorií pro děti jsou například Centrum Locika, Replug me nebo Cesta z krize. Dále se Safezónou spolupracují Linka bezpečí a organizace Anabell, která pomáhá lidem s poruchami příjmu potravy.  Do konce června by se pak na webu Safezóny měly objevit další 2 až 3 nové kategorie.

Zdroj: ÁMOS vision • MODERNÍ ŠKOLA NA DOTEK