38. ročník Celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti již tento víkend

Vydáno: 4 minuty čtení

Přehlídka toho nejlepšího, co dokázali vytvořit na poli odborné práce a vědy středoškolští studenti v rámci soutěže Středoškolská odborná činnost (SOČ), letos proběhne ve dnech 17. až 19. června v Hradci Králové. Hostitelské úlohy se ujala Střední průmyslová škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Hradební ulici. Pořádání soutěže podpořily Královéhradecký kraj, ve kterém se celostátní přehlídka SOČ koná již potřetí, a město Hradec Králové. Soutěž vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, jejím gestorem je Národní institut pro další vzdělávání. 

Více než 300 vítězů krajských přehlídek SOČ bude obhajovat své soutěžní práce v přírodovědných, technických, humanitních a společenskovědních oborech. Témata prací si studenti volí sami, a to na základě svého zájmu, např. Labyrinty a bludiště, Matematické analýzy hazardních her, Stanovení obsahu antioxidantů v zeleném čaji, Systém autovlaků, Jazzová (r)evoluce, Závislost mladých na počítačíchatd, Novinkou letošní přehlídky je virtualizace SOČ, která nabízí široké možnosti interakce s věcmi a lidmi kolem sebe a jako jediné médium i pocit přítomnosti.

Záštity nad letošním ročníkem převzali místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., který přijede osobně pogratulovat úspěšným autorům prací, předseda Akademie věd ČR v.v.i. prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, primátor statutárního města Hradec Králové MUDr. Zdeněk Fink, rektor Univerzity Hradec Králové prof. RNDr. Josef Hynek, MBA, Ph.D., rektor Českého vysokého učení technického v Praze prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., a další představitelé akademické sféry. V porotách zasedne 90 odborníků z vysokých, středních a dalších typů škol, odborných a vědeckých institucí.

Celostátní přehlídka 38. ročníku soutěže Středoškolská odborná činnost bude slavnostně zahájena v pátek 17. června 2016 v 17.00 hodin v sále Adalbertina v Hradci Králové.

Veřejné obhajoby soutěžních prací proběhnou v budově SPŠ, SOŠ a SOU v Hradební ulici v sobotu 18. června. Odpolední prezentace prací formou posterů pak bude příležitostí pro žáky základních a středních škol a veřejnost seznámit se s projekty studentů z 18 soutěžních oborů.

V neděli 19. června 2016 budou v sále Adalbertina v Hradci Králové vyhlášeny výsledky soutěže a v každém z 18 soutěžních oborů předány ceny laureátům a dalším úspěšným autorům soutěžních prací SOČ 2016.

Nejlepší autory samostatných prací navrhnou předsedové odborných porot na navazující zahraniční soutěže v USA, Číně a v Evropě, na kterých naši studenti přes obrovskou mezinárodní konkurenci získávají téměř každoročně ocenění. Barbora Čechová z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně přivezla z letošní soutěže INTEL ISEF, která se konala v americkém  Phoenixu, jednu z hlavních cen za biochemii. Další medaile, tentokrát stříbrné, přivezli studenti ze soutěže vědeckých středoškolských prací v Pekingu, které se čeští studenti účastní díky spolupráci a podpoře Českého svazu vědeckotechnických společností. Na další zahraniční soutěžní a nesoutěžní aktivity vyjíždějí studenti o prázdninách a hned v září se koná nejprestižnější evropská vědecká soutěž EUCYS v belgickém Bruselu, které se zúčastní autoři prací SOČ již po sedmnácté.

Další informace o celostátní přehlídce jsou k dispozici na webu www.soc.cz a http://soc2016.hradebni.cz/. Výsledky 38. Celostátní přehlídky budou k dispozici po vyhlášení výsledků soutěže v neděli (brožurka s oficiální výsledkovou listinou) nebo v elektronické podobě na webových stránkách soutěže a hostitelské školy.

Kontakty pro další informace:

Ing. Miroslava Fatková, Talentcentrum NIDV, tajemnice soutěže, Senovážné nám. 25, Praha 1, tel: 221122 210, 733 125 984, e-mail: fatkova@nidv.cz.

PaedDr. Pavel Jankovský, ředitel SPŠ, SOŠ a SOU, Hradební 1029, Hradec Králové, tel.: 495 513 391, e-mail: jankovsky@hradebni.cz, www.hradebni.cz.