25. ročník Romano suna

Vydáno: 3 minuty čtení

Rozšíření tradičně literární soutěže v romštině o znalostní soutěž na živo a kurz romštiny

Romano suno (Romský sen) je jazyková soutěž v romštině. Pořádá ji od roku 1996 obecně prospěšná společnost Nová škola, o.p.s.

Cílem soutěže je podpořit užívání romštiny a dát příležitost romským dětem i dospělým vyjádřit se ve své mateřštině tvůrčím způsobem a veřejně. Veřejnost se tak může skrze četbu textů ze soutěže seznámit s různými romskými nářečími, ale také zahlédnout svět očima romských děti i dospělých.

V Romano sunu se soutěží s texty a videi v romštině, anebo letos nově také v týmové znalostní soutěži na živo. Jmenuje se Džanas romanes. V té budou ve slovní zásobě a formulační hbitosti v romštině soutěžit týmy mluvčích různých nářečí a z různých koutů České republiky.

„Od Džanas romanes si slibujeme hodně. Že do Romano suna natáhne víc dětí i dospělých. Bude je bavit, protože bude týmová a na živo. Nebudeme se o romštině jenom bavit, budeme soutěžit v ní,“ říká k nové komponentě Romano suna její koordinátorka Marie Podlahová Bořkovcová.

V porotě Romano suna letos zasednou tři romské autorky: Iveta Kokyová, Stanislava Miková a Květoslava Podhradská.

Pro tradiční větve soutěže, tedy tvorbu textů a videí – nově pojmenovaných Pisinas romanes a Vakeras romanes – vybrala pro letošek romanosunová porota následující témata.

E daj ča jekh

Máma je jen jedna

E dar, o radišagos, e choľi, e naďeja

Strach, radost, vztek, naděje

Daras le meribnastar? Soske?

Bojíš se smrti? Proč?

Prethov andre romaňi čhib o kotororo andal tiri kamaduňi kňiška!

Ze své oblíbené knížky přelož jeden odstavec do romštiny!

Pisin pal oda, so kames

Volné téma

 

„Romano suno má tradičně velmi silnou právě literární větev. Přispívá do ní i hodně dospělých. Pro některé z nich je to první příležitost napsat něco romsky. Oproti tomu videa tvoří spíš děti. Zaujmou i ty, které psaní v romštině anebo vůbec psaní prostě netáhne.“ Dodává k tradičním větvím soutěže nově pojmenovaným Pisinas romanes a Vakeras romanes Marie Podlahová Bořkovcová.

Kromě samotné soutěže letos čekají na fanoušky Romano suno také nové podcasty Te merav, putovní výstavy a veřejná čtení z toho nejlepšího z Romano suna.

Pro ty, kteří se o romštinu zajímají, ale nemluví jí, nově otvírá Nová škola, o.p.s. on-line kurz romštiny pro začátečníky.

„Kurz romštiny otvíráme pro lidi, kteří se zajímají o romštinu, ale romsky neumí. Zaměříme se na základní fráze, nejčastější slovíčka, gramatiku i něco z reálií a zvyků. Uvidíme, kdo se nám přihlásí a co je bude nejvíc zajímat. Ale určitě to bude legrace!“ říká ke kurzu jeho lektorka, porotkyně soutěže a romská autorka Iveta Kokyová.

Kurz romštiny poběží od 4. května do 22. června 2022 každou středu od 18:00. Je otevřen pro veřejnost a zdarma.

Více informací o soutěži najdete na www.novaskolaops.cz. Na tomto webu najdete také videopozvánku do soutěže v romštině. Vřele vás i děti také zveme do skupiny přátel Romano suna: Romano suno – Aven andre na Facebooku.

 

Zdroj: Tisková zpráva Nová škola, o. p. s.