10 % deváťáků uvažuje o změně střední školy i po odevzdání zápisového lístku.

Vydáno: 3 minuty čtení

Než zazvoní díky pomoci základních škol z celé České republiky uskutečnilo na přelomu května a června průzkum mezi 2181 žáky devátých tříd, kteří odevzdali zápisové lístky na své budoucí střední školy. Tentokrát bylo naším cílem zjistit, co vedlo deváťáky k upřednostnění právě své vybrané školy či jak vnímali povinné přijímací zkoušky.

Řízení školy onlineAlespoň na jeden obor bylo přijato 97 % dotazovaných deváťáků, téměř tři čtvrtiny deváťáků byly navíc přijaty na obě dvě vybrané školy. Naprostá většina deváťáků tak má již zajištěnou budoucnost ve studiu na střední škole.Přestože jsou již ve většině případů odevzdány zápisové lístky, našlo se mezi respondenty 10 % deváťáků, kteří připustili možnost, že v září nastoupí do jiné školy, než kam podali zápisový lístek. Existuje tak riziko, že škola může přijít až o 10 % již zapsaných žáků.

Graf1

Přijímací zkoušky za velmi obtížné po prvním pokusu považovalo 10 % dotazovaných, za spíše obtížné pak 34 % deváťáků. Po druhém pokusu se zdály velmi obtížné pouze pro 6 % dotazovaných a spíše obtížné pro 29 % dotazovaných.Povinné přijímačky tak pro deváťáky nepředstavovaly nepřekonatelnou výzvu, se kterou se navíc napodruhé vyrovnali lépe.

78 % dotazovaných podalo nakonec zápisový lístek na školu, kterou měli uvedenou v přihlášce na prvním místě. Zajímavé je toto zjištění v porovnání s výsledky průzkumu z letošního dubna, kdy 14 % deváťáků nevědělo, kterou ze škol si, v případě přijetí na obě, zvolí. Zatímco podíl deváťáků, kteří si nakonec zvolili první školu vzrostl oproti dubnu pouze o 3 %, podíl těch, kteří nakonec zvolili druhou školu se zvětšil dvojnásobně.

Řízení školy online

Dotazovaní deváťáci uvedli, že klíčovým důvodem, který je vedl k upřednostnění školy byl především pocit z návštěvy dne otevřených dveří. Zásadní postavení dne otevřených dveří v našich průzkumech neustále potvrzujeme, ukazuje se však, že pozitivní zkušenost z dne otevřených dveří přetrvává i do finální fáze rozhodovacího cyklu uchazeče.

Deváťáci stojí o seznámení se svými budoucími spolužáky ještě před začátkem školního roku. Velmi rádo by se s nimi seznámilo 58 % dotázaných. V 79 % případech pak měli také zájem o akci pro budoucí prváky v režii střední školy. 

Uspořádání akce pro budoucí prváky má potenciál navázat vazby mezi žáky, a současně mezi žáky a školou ještě předtím, než usednou do lavic, tak aby žáci neuvažovali o přestupu či odvolání, a škola se vyhnula riziku jejich ztráty.

Pouze 20 % dotazovaných ví o tom, že jejich vybraná škola má stránku či skupinu pro budoucí prváky, přesto by zájem o účast v takové skupině mělo dalších 51 % dotázaných. Toto zjištění je špatná zpráva pro ty školy, které si se správou skupin dávají práci – pokud o nich deváťáci neví, jejich práce přichází vniveč. 

Řízení školy online

Celé znění studie Než zazvoní z 12. června 2017 s názvem Žáci devátých tříd po odevzdání zápisových lístků si můžete prohlédnout níže jako přiložený dokument.

Zdroj