Vítězové soutěže Náš svět oceněni na knižním veletrhu

Vydáno: 2 minuty čtení

Na Výstavišti v Praze-Holešovicích proběhlo v pátek 10. května v rámci veletrhu Svět knihy slavnostní vyhlášení výsledků 46. ročníku soutěže dětského literárního projevu Náš svět. Tuto jednokolovou soutěž vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a jejím garantem je Talentcentrum Národního institutu pro další vzdělávání (NIDV). Do letošního ročníku bylo zasláno celkem 139 prací a 20 z nich bylo oceněno. Akce byla součástí kampaně Rosteme s knihou.

Řízení školy onlineV prostorném stanu před Průmyslovým palácem se sešli ocenění žáci, jejich rodiče a učitelé i kolemjdoucí návštěvníci veletrhu. Účastníci této literární soutěže, jejichž práce porota vybrala jako nejlepší, převzali diplomy nebo čestná uznání a knižní dárky, které jim předaly zástupkyně Talentcentra NIDV Barbora Šteflová a Jana Janoušková spolu s předsedkyní poroty Evou Schneiderovou.

Do soutěže Náš svět se mohou zapojit všechny děti z České republiky ve věku od 6 do 15 let. Probíhá korespondenční formou a soutěží v ní jednotlivci ve třech kategoriích (I. kategorie pro žáky 1.−5. ročníku základních škol, II. kategorie pro žáky 6.−7. ročníku ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, III. kategorie pro žáky 8.−9. ročníku ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií) nebo celé dětské kolektivy (IV. kategorie). Porota tedy posuzuje literární díla malých spisovatelů nebo práce dětských kolektivů, ať už se jedná o školní časopisy, almanachy, sborníky, ukázky z kronik nebo o další kolekce prací.

Mladí psavci si mohou zvolit libovolné téma, podmínkou však je, aby byl každý příspěvek původním dílem. Vybrané úspěšné práce byly jako každoročně otištěny ve sborníku Náš svět, který si odnesli všichni ocenění.

V I. kategorii se na 1. místě umístila Adéla Hudcová (ZŠ a ZUŠ, Jabloňová, Liberec) se souborem básní, ve II. kategorii získala 1. místo Tereza Uhrová (Gymnázium, Ústavní, Praha 8) za poezii, ve III. kategorii 1. místo zůstalo neobsazeno. Ve IV. kategorii se pořadí nerozlišuje a udělují se čestná uznání. Úryvky oceněných děl přednesla členka Dismanova rozhlasového dětského souboru.

Letošním ročníkem soutěž Náš svět končí. Výsledkovou listinu najdete zde: Náš svět 18-19.pdf

Ukázky oceněných prací a fotodokumentaci ze slavnostního vyhlášení bude možno nalézt na: http://www.talentovani.cz/souteze/literarni-soutez-nas-svet.

 

Zdroj: Tisková zpráva z 10. května 2019, NIDV