Učíme online. Vytvořte webové stránky vaší třídy zdarma

Vydáno: 5 minut čtení

Pandemie koronaviru přinesla do života nás všech mnoho nových věcí. Ve školním batohu vedle svačiny většina školáků a studentů nosí roušky i vlastní lahvičku s dezinfekcí. I výuka se musí přizpůsobit nové době. Na začátku jara si všechny školy vyzkoušely, jaké to je, vzdělávat žáky vzdáleně. Kromě všech nástrojů, které se pro online výuku nabízejí, je také výhodné vytvořit si vlastní webové stránky. Jejich založení s pomocí šablon Webnode je velice snadné.

Řízení školy online V dnešní době se stále více činností přesouvá do online prostředí. Vzdělávání není výjimkou. Šablony Webnode nabízejí možnost vzdělávání žáků přes tvorbu webu. Stačí dobrý námět a za pár kliků můžete mít připravenou novou webovou stránku pro svůj předmět, projekt nebo třídu bez znalosti programování. Žáci sami se mohou aktivně zapojit do vytváření webu a prezentace studijních a výukových materiálů. Online prostředí je pro ně atraktivní a v případě distanční výuky jsou materiály přehledně k dispozici. Webové stránky se mohou týkat historie, chemie, fyziky, ale i mnohem konkrétnějších témat. Lze zde publikovat nejen texty a fotky, ale také videa nebo odkazy na související literaturu. Vytváření webových stránek je jednoduché a zvládnou ho učitelé všech předmětů. Všechny nejasnosti s tvorbou webu a možnostmi projektu je připravena vyřešit podpora Webnode. Dokáže poradit i s velmi specifickými požadavky a nasměrovat k úspěšnému vyřešení.
Například třídní webové stránky mohou sloužit jako online nástěnka. Kromě informací k výuce samotné – co se zrovna učí, kdy je online schůzka s učiteli a jaký žáky čeká test – můžete sdílet tipy k výuce, doporučení na výlety apod. Vytvoření webových stránek je jednoduché a intuitivní a dobrá zpráva je, že příspěvky a aktuality lze nyní přidávat i prostřednictvím mobilního telefonu. Třídní web nutně nemusí vytvářet a spravovat učitel, zvládnou to i studenti a tvorba třídních webových stránek může být součástí výuky předmětu.
Pro ještě jednodušší orientaci je připraven snadný postup na https://tvorbastranek.webnode.cz. Obsahuje 12 kapitol, které popisují jednotlivé kroky tvorby webu. Manuál je vytvořen pro začátečníky a poradí od samotného nápadu, názvu a výběru správné šablony až po zajištění bezpečnosti. Stačí tedy studentům předat odkaz a s pomocí tohoto návodu se postupně sami propracují k vytvoření vlastních stránek.
Vše, co je potřeba k založení vlastní stránky, je funkční e-mail a připojení k internetu. Stránky pak lze založit na telefonu, tabletu nebo stolním počítači. Je to on-line prezentace, kdy se postupnými kroky tvoří obsah podle vlastních představ.
Jak na to:
1.Vlastní stránky můžete založit na počítači, telefonu nebo tabletu. Postup je stejný a začíná registrací na webu www.webnode.cz.
 

Řízení školy online

2. Zadejte název svého webu, který chcete vytvořit, e-mail a heslo. Po vyplnění těchto údajů klikněte na „Registrovat a vytvořit nový web“. Název by měl být originální, měl by souviset s obsahem a zároveň být snadno zapamatovatelný. Pokud chcete v adrese využít označení třídy, může to být například 2. B Bubeneč, adresa bude mít tvar „2b-bubenec.webnode.cz“. E-mail a heslo s nikým nesdílejte. Pokud chcete, aby na úpravě webu pracoval ještě někdo další (např. kamarádi, spolužáci), můžete ho k tvorbě stránky pozvat. Lze je tedy využít i pro skupinový projekt.
3. Jako typ stránek, které chcete vytvořit, vyberte webové stránky, kam spadá i blog.
4. Zvolte si některou z předinstalovaných šablon různých zaměření. Vybírat můžete ze všech nabízených šablon bez ohledu na jejich pojmenování či zařazení. Jediným důležitým faktorem je, aby daná šablona odpovídala vašim představám. Díky zobrazení náhledu šablony si ji budete moci nejprve pořádně prohlédnout a ujistit se, zda je to ta pravá. Vybranou šablonu nelze později změnit a zůstane po celou dobu, stejně jako vybraný název.
5. Po zvolení šablony se vám otevře editor a vy se můžete pustit do úprav. Při vytváření stránky je dobré si udělat návrh na papír. Můžete si načrtnout vzhled homepage s hlavními prvky.

Řízení školy online

6. Jednotlivé sekce lze upravovat a přepracovávat, změnit velikosti obrázků i písmen, stejně tak i font. Výhodou šablon je i jejich responzivita, to znamená, že se web bude dobře zobrazovat na stolním počítači i mobilním telefonu.
7. S pomocí editoru si vybranou šablonu upravíte podle svých představ. Na stránky si můžete vložit jakoukoliv z dostupných sekcí, i když se třeba názvem úplně nehodí k zaměření stránek. Při testování možností stránek si vše můžete vyzkoušet, a pokud se vám sekce nelíbí, jednoduše ji odstraníte. Editor umožňuje přidávat přímo do těla stránky různé sekce nebo tzv. obsahové bloky.
8. Až budete se vzhledem spokojeni, stačí dát váš projekt publikovat. Pokud na stránkách ještě pracujete a nechcete, aby byly zatím dostupné veřejně, můžete je zamknout.

 

Zdroj: Pro Speciál pro střední školy Jana Gecelovská.