Bulletin mediálního vzdělávání červen 2021

Vydáno: 3 minuty čtení

Přehled aktivit, seminářů, workshopů a materiálů k mediálnímu vzdělávání

  • Akademie ČTK: workshopy i exkurze - Akademie ČTK připravuje online workshopy pro ZŠ a SŠ. Dvouhodinový seminář ukáže, jak v ČTK vznikají zprávy, proč jsou důležité zdroje nebo jak poznat objektivní zprávy. Na mediální workshop navazují exkurze přímo v ČTK.
  • Dotazník ke zpětné vazbě ČT edu - ČT edu nabízí pedagogům, rodičům i žákům tisíce vzdělávacích videí. Jak se vám s materiály či webem pracuje? Co byste uvítali? Na co se má ČT edu v budoucnu zaměřit? Pomozte na tyto otázky najít odpověď. 
  • Edukativní instagramový profil - Národní ústav pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vzdělává žáky na Instagramu. Pomocí příběhů a komiksů je seznamuje s nástrahami na internetu, a to na příkladech herních účtů, nakupování kosmetiky a dalších všedních záležitostí. Průvodcem je Petr Výtržný, fiktivní influencer.
  • Interaktivní workshopy s Demagog.czDemagog.cz nabízí interaktivní workshopy, na nichž si studenti ZŠ i SŠ osvojí základy kritické myšlení, mediální gramotnosti a ověřování informací.
  • Letní škola mediální výchovyV rámci projektu Seznam se s médii se bude konat ve dnech 17.–19. 8. Letní škola mediální výchovy. Proběhne online a zdarma. Účastnit se můžete celé akce či se přihlásit jen na přednášky jednotlivých lektorů.
  • Mediální vzdělávání v knihovnách - Nadace OSF vydala metodický materiál pro mediální vzdělávání v knihovnách. Autorkou publikace Jak vznikají zprávy a jak si je snadno ověřit je Kateřina Křivánková. Metodika je volně ke stažení na webu nadace.
  • Unikni fake news s FakescapeFakescape vzdělává hrou o mediální gramotnosti a kritickém myšlení. Studeny ZŠ a SŠ učí kriticky přemýšlet o informacích, které denně čtou a sdílí na sociálních sítích. 
  • Vzdělávací akce s E-bezpečí  - Projekt E-Bezpečí se zaměřuje na bezpečnost dětí v online prostředí. V rámci svých aktivit organizuje i vzdělávací akce pro žáky 2. stupně základních škol a středoškoláky, pro vyučující i pro rodiče.
  • Workshopy a webináře od Zvolsi.infoOrganizace Zvolsi.info jezdí s přednáškami za středoškoláky a snaží se o osvětu v oblasti mediální gramotnosti, kritického myšlení a moderní propagandy.
  • Zdravé způsoby používání technologiíPlatforma Digitální zdraví dětí informuje pedagogy a rodiče o zdravých způsobech používání technologií. Pro vyučující nabízí dva akreditované kurzy: Digitální závislosti a Problematika videoher, sociálních sítí a pornografie.

 

 

Zdroj: Bulletin mediálního vzdělávání; červen II./2021