Dotazníkové šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje "Manažerské vedení příspěvkové organizace - zařízení školního stravování"

Vydáno: 20 minut čtení

Úvod k dotazníkovému šetření

Odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje před časem oslovil manažery 150 příspěvkových organizací vykonávajících činnost školského zařízení působících v systému školního stravování. Důvodem tohoto oslovení byla potřeba zjistit stav managementu v těchto specifických organizacích.
Autor článku je přesvědčen, že management je jednou z nejúchvatnějších a zároveň nejužitečnějších společenských disciplín. Pokud chce člověk v životě něčeho dosáhnout bez ohledu na zvolené odvětví, je to jen a jen na jeho rozhodnutí, s určitostí ale můžeme říci, že manažerské znalosti bude potřebovat v každém případě.
Dotazníkovým šetřením odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje plánoval získat informace ohledně způsobu výběru manažerů zřizovatelem dané příspěvkové organizace, procesu jmenování na vrcholové pozice v samostatných zařízeních školního stravování a ohledně jejich pohledu na výkon managementu jako souhrnu poznatků a nástrojů využívaných k řízení za účelem dosažení vytyčeného cíle a tím i rozvoje poslání dané školské příspěvkové organizace.
Informace odbor získával s cílem posléze je analyzovat a výsledky analýzy uplatnit v rámci komplexní koncepční metodické práce, plánovaní aktivit a řídicích procesů pro školní stravování a ve prospěch zkvalitnění oblasti školního stravování v Pardubickém kraji.
Oslovení respondenti, ředitelé a ředitelky samostatných zařízení školního stravování, byli vybráni na základě svých funkcí v příspěvkových organizacích vykonávajících činnost školského zařízení, kde rozhodují o volbě strategie pro jim svěřené organizace a realizují management ve své každodenní práci. Názor každého osloveného respondenta byl pro kvalitu každodenní práce odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje neocenitelným zdrojem a přínosem.
Výsledky dotazníkového šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje „Manažerské vedení příspěvkové organizace - zařízení školního stravování“ vám bude autor článku a realizovaného dotazníkového šetření interpretovat v sérii článků. Věříme, že manažeři všech typů školních jídelen ve výsledcích dotazníkového šetření naleznou informaci, která bude pro ně a jejich příspěvkovou organizaci přínosná. Přáli bychom si, aby získané informace oslovily zřizovatele zařízení školního stravování a v míře možného využití pomohly metodickým pracovníkům školního stravování při jejich koncepční metodické práci.
Charakteristika dotazníkového šetření
Dotazníkové šetření odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje probíhalo v době od 3. 6. 2020 do 6. 1. 2021. Bylo osloveno celkem 150 školských příspěvkových organizací v celé České republice. Ve všech případech se jednalo o samostatné právní subjekty: samostatná zařízení školního stravování - samostatné školní jídelny. V rámci Pardubického kraje bylo osloveno všech 20 organizací napřímo, v ostatních krajích byl dotazník distribuován prostřednictvím krajských metodiček školního stravování. Ve dvou případech byla distribuce dotazníků realizována skrze odbory školství z důvodu absence postu krajské metodičky / krajského metodika školního stravování či z důvodu jiné organizace oddělení a pracovních pozic na odboru. Dotazník vyplnilo celkem 133 respondentů ze 150 oslovených, tedy 88,66%. Dva respondenti byly vyřazeni z důvodu pochyb

Související dokumenty

Pracovní situace

Tematická zpráva ČŠI 2017
Spotřební koš
Poskytování dietního stravování v MŠ
Záznamy o činnostech zpracování a školní jídelny
2022/2023: Činnosti školní jídelny v 1. pololetí školního roku
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Provozovatelé stravovacích služeb
Hygiena potravin a legislativa
Následky nedodržení zásad správné hygienické a výrobní praxe
Hygienické požadavky na pracovníka
Provoz školních jídelen od 14. října 2020
Novela vyhlášky o školním stravování
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování

Poradna

Povinnost archivace dokumentů školní jídelny
Pomocná kuchařka
Veoucí ŠJ
Vytýkací dopis
Hygiena
Výpověď
FKSP
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Odpis zboží ze skladu
Doplňková činnost
Úvazek kuchaře
Úvazek školní jídelna
Školní stravování - plánovaná/neplánovaná nepřítomnost, nárok na dotovanou stravu
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně